Znaczenie czystości w przemyśle spożywczym
Przemysł spożywczy jest szczególny, ponieważ jakiekolwiek zaniedbania dotyczące higieny i czystości w tym segmencie mogą być bardzo groźne dla ludzi. Z tego powodu używa się specjalnych środków, dedykowanych do przemysłu spożywczego. Ich zadaniem jest nie tylko dokładne czyszczenie powierzchni, czy też urządzeń, powinny być również antybakteryjne. Reżim sanitarny w zakładach produkujących żywność powinien być zachowany. Na szczęście takie miejsca podlegają częstym kontrolom, a uchybienia zdarzają się rzadko.
Polska - kraj deficyty wody
Woda - najważniejsza substancja na świecie. Bez niej nie byłoby życia na naszej planecie. Z perspektywy biochemii jest niezwykle interesującym obiektem badania, ponieważ ma wyjątkowe cechy. Wszyscy niby wiemy, jak woda jest ważna, jednak czy nie zapominamy o tym w naszym codziennym życiu?
Polska jest jest krajem deficytu wody. Z powodu osuszania terenów podmokłych, wycinania lasów, nic jej nie kumuluje. Sytuacja jest zła - nasze wodne zasoby są jednymi z najniższych w Europie i porównywalne z zasobami Egiptu.
Detergenty
Czasami przez "detergenty" rozumie się wszelkie środki czyszczące jako takie. W przemyśle środków czystości rozgranicza się jednak wyraźnie "detergenty właściwe" - w sensie pierwszej definicji oraz pozostałe składniki środków czyszczących - takie jak nabłyszczacze, dodatki koloryzujące, dodatki zapachowe, odżywcze, antystatyczne, wybielające itp.
Detergenty utożsamia się czasem z surfaktantami, co jednak nie jest poprawne, gdyż nie wszystkie detergenty działają jak surfaktanty i nie wszystkie surfaktanty są stosowane jako detergenty.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Detergenty