Wikipedia i termin: Kazeina
Kazeina (sernik) ? białko z mleka, które zostaje wyodrębnione w procesie trawienia poprzez działanie podpuszczki.
Kazeina podpuszczkowa ułatwia wchłanianie białka z przewodu pokarmowego, ponieważ pokarm pozostaje w nim dłużej. Podpuszczka występuje tylko u osobników młodych, dlatego niektóre źródła podają, że spożywanie mleka przez osobniki dorosłe nie dostarcza zbyt wielkiej ilości białka i wapnia, gdyż mleko nie jest w pełni przyswajane przez przewód pokarmowy.
Kazeina kwasowa techniczna wytwarzana z mleka krowiego przy zastosowaniu kwasów. Ma zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu.
Kazeina należy do fosfoprotein i glikoprotein, co oznacza, że w łańcuchu białka wbudowywane są reszty cukrowe i fosforanowe.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kazeina
Czy warto zaczynać trening z suplementacją
Wielu zaczynając swoja przygodę z siłownią zastanawia się nad sensem używania odżywek i suplementów. Niektórzy od razu zaczynają je stosować, nastawiając się na intensywny trening, a niektórzy dopiero po jakimś czasie stopniowo zaczynają suplemetować swój organizm.
Oba rozwiązania mają za sobą jakąś logikę, wynikającą z oczekiwań jakie dana osoba ma wobec siłowni. Rozpoczęcie treningów z odżywkami dale szybki start i takie osoby szybciej zobaczą efekt. Z drugiej strony nie wiadomo czy chodzenie na siłownie wejdzie im w krew, dlatego też rozumowanie tej drugiej grupy też jest dobre. Po co maja kupować od razu paczki suplementów skoro możliwe, że ich nie zużyją.
Ćwiczenia w zależności od celu
Ćwiczenia, które możemy wykonywać na siłowni będą się różnić w zależności od tego co chcemy osiągnąć. Gdy w grę wchodzi spalanie tłuszczu, głównie będziemy ćwiczyć na bieżni, schodach, rotorku itp. zasadniczo wszelkie ćwiczenia zaliczane do grupy kardio.
Rozwój masy mięśniowe to wszelkie ćwiczenia z grupy podnoszenia ciężarów, czyli tam gdzie napinamy mięśnie ich określone partie. Konkretne ćwiczenia musimy dobrać sobie sami, albo poradzić się trenera, który powinien znajdować się na każdej siłowni.