Ekologicznie i oszczędnie - POS

logią, powinniśmy się zastanowić nad tym, jakich środków chemicznych używamy. Tak naprawdę jedynymi z bardziej szkodliwych dla przyrody, są proszki do prania. Zawierają chociażby fosforany, które powodują rozrost glonów, co może s

Ekologicznie i oszczędnie - POS

Zużywanie wody i ekologia

Obecnie sprzęt AGD jest całkiem energooszczędny. Dotyczy to także urządzeń używających wody - czyli pralek i zmywarek.

Ale jeżeli przejmujemy się ekologią, powinniśmy się zastanowić nad tym, jakich środków chemicznych używamy. Tak naprawdę jedynymi z bardziej szkodliwych dla przyrody, są proszki do prania. Zawierają chociażby fosforany, które powodują rozrost glonów, co może spowodować małą ekologiczną katastrofę.


Znaczenie czystości w przemyśle spożywczym

Przemysł spożywczy jest szczególny, ponieważ jakiekolwiek zaniedbania dotyczące higieny i czystości w tym segmencie mogą być bardzo groźne dla ludzi. Z tego powodu używa się specjalnych środków, dedykowanych do przemysłu spożywczego. Ich zadaniem jest nie tylko dokładne czyszczenie powierzchni, czy też urządzeń, powinny być również antybakteryjne. Reżim sanitarny w zakładach produkujących żywność powinien być zachowany. Na szczęście takie miejsca podlegają częstym kontrolom, a uchybienia zdarzają się rzadko.


Mniej wody z kranu

Woda jest niezwykle cennym surowcem, również w sensie dosłownym. Z roku na rok ceny rosną, najgorzej jest w miastach, gdzie ciepła woda jest wyjątkowo droga. Wiemy, że nikt nie zrezygnuje z kąpieli. Można wybrać prysznic, jednak sprawdzajmy regularnie stan baterii - zakamieniała sprawi, że wody poleci z prysznica mniej, co nie znaczy, że zużyjemy jej mniej. Wypada również sprawdzić, czy nasza słuchawka (lub bateria do wanny) ma perlator. Dzięki niemu ciśnienie wody będzie na dobrym poziomie, jednak popłynie jej mniej. Dużo wody marnujemy, czekając aż poleci nam ciepła. Niestety, w większości wypadków nie można nic na to poradzić.